Dit is hoe een basketballer een derde wereldoorlog (misschien) kan voorkomen

Met de spanningen tussen Noord-Korea en Amerika, die iedere dag weer een nieuw hoogtepunt bereiken, is een oplossing voor de ‘nieuwe Koude Oorlog’ hard nodig. Het liefst voordat de nucleaire dreigingen escaleren tot echt geweld. Gek genoeg kan ex-basketballer Dennis Rodman een oplossing in de zoektocht naar vrede zijn.

Het is een bijzondere verschijning, oud basketballer Dennis “The Worm” Rodman (56). Een boom van een vent (Rodman is 2,01 meter lang), zijn gezicht gepiercet en zijn afgetrainde lichaam vol tattoos. Maar dat is niet de voornaamste eigenschap waarmee hij in het nieuws komt. Rodman zou in de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un een aantal jaren geleden een beste vriend gevonden hebben, door basketbal.

EPA/KCNA

Een Amerikaan die een vriendschap sluit met de Noord-Koreaanse dictator, daar zijn er niet veel van. En die Amerikaan kan het ook nog eens goed vinden met president Donald Trump. Rodman zei in een interview met Good Morning Britain over Trump: “Donald kan een beetje raar zijn soms. Maar ik houd van Donald Trump. Ik ben Donald Trump dankbaar voor de kans om zijn vriend te zijn.”

De perfecte onderhandelingspositie, maar Rodman zegt zich niet in politiek te willen mengen. Toch doet hij links en rechts wel pogingen om de twee partijen bij elkaar te brengen. Zo bracht hij in juni dit jaar het boek van Trump, ‘Trump: the art of the deal’, mee naar Noord-Korea waar hij het overhandigde aan de Noord-Koreaanse minister van Sport Kim Il Guk. Voorafgaand aan dat bezoek zei hij in een video op Twitter ‘deuren te willen openen tussen de twee landen’ en ‘vrede te willen brengen tussen twee naties’.

CNN

Na zijn laatste bezoek aan Noord-Korea zei Rodman in Good Morning Britain dat hij hoop heeft dat beide naties eruit kunnen komen. Volgens Rodman moet de eerste stap bij Trump vandaan komen. “Ik denk dat als de president alleen al probeert contact te leggen met Kim, dan denk ik echt dat er een grote kans is dat er dingen gaan gebeuren.” In een eerder interview met Bloomberg zei Trump dat hij zich vereerd zou voelen als hij Kim Jong Un mocht ontmoeten.

Rodman werpt zich op als een peacekeeper, een vredestichter in de dop. Maar drie mannen om een tafel die stuk voor stuk van de spotlights houden en ietwat koppig zijn, dat kan nog lastig worden. In het verleden is gebleken dat zowel Trump als Kim Jong Un liever niet (als eerste) een stap terug zetten. Of het Rodman lukt de mannen om tafel te krijgen door zijn korte reisjes naar Noord-Korea en zijn vriendschap met Trump, moet nog blijken.