Dit is de eerste vlog van Ismail Ilgun voor het AD

Ismail Ilgun, bekend van zijn ‘hoodvlogs’ in de Zaanse wijk Poelenburg, gaat een online documentaireserie maken voor het AD. De meningen over de stap zijn verdeeld: geef je voormalig ‘tuig van de richel’ een tweede kans, of moet je zo iemand geen podium gunnen?

Mocht je het vergeten zijn: Ilgun raakte vorig jaar in opspraak dankzij op Youtube mateloos populaire vlogs. Daarin was te zien hoe hij met vrienden rondhing in de wijk Poelenburg in Zaandam, met name voor de deur van de plaatselijke Vomar. Woede ontstond vooral om een stukje waarbij een man werd geslagen die zijn fiets voor de Vomar had geparkeerd.

De jongens kwamen destijds bij Pauw om hun handelen toe te lichten.

Vandaag begint Ilgun dus met vloggen voor het AD. Zijn serie ‘Achter Buurten’ geeft een kijkje in de slechtere wijken van Nederland. Daar interviewt hij jongens en meisjes die met ‘positieve dingen’ bezig zijn.

Niet iedereen snapt de keuze van het AD.

Veiligheidsdeskundige Dieuwertje Kuijpers vindt het een onbegrijpelijke stap. Lees hier waarom

Wacht!

Misschien vind je het wel een goede keuze.

Hans Nijenhuis legt uit waarom hij Ilgun binnenhaalde.

Benieuwd geworden? Dit is hem:

Dieuwertje Kuijpers is ‘laaiend’ over Ilguns nieuwe job

Veiligheidsdeskundige Dieuwertje Kuijpers is woedend over het feit dat Hans Nijenhuis ex-hoodvlogger Ismail Ilgun een kans heeft gegeven filmpjes te maken voor het AD.

Kuijpers vindt dat hardwerkende kinderen uit migrantenfamilies het niet verdienen dat Ilgun op een schild wordt gehesen. Volgens Kuijpers zijn dat namelijk de types waar veel van deze jongeren zich juist van willen bevrijden.

Niet mee eens?

Hans Nijenhuis legt hier uit waarom hij Ilgun juist wel een kans wil geven

Kuijpers heeft in dat opzicht ook geen goed woord over voor AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis. Ze noemt hem ‘een fucking druif’.

AD-hoofdredacteur: ‘Iemand moet het tuig van de richel halen’

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis legt op Facebook uit waarom hij heeft gekozen voor Ilgun als nieuwe filmmaker. De chef verwachtte naar eigen zeggen al dat mensen boos zouden worden.

Nijenhuis ziet in Ilgun een veelbelovend video-journalist en vindt het goed om de jongen een kans te geven zichzelf te verbeteren.

“Jongens halen in hun jeugd soms rottigheid uit,” aldus Nijenhuis. “Zelf was ik negen toen ik begon met winkeldiefstal: stuiterballen bij de Hema. Ben er ook wel eens voor gepakt. Maar ik had altijd het geluk een leraar te hebben, een voetbaltrainer of een oom, die me een stap verder hielp.”

Dieuwertje Kuipers vindt het belachelijk dat Ilgun deze kans krijgt.

Lees hier haar reactie.

Nijenhuis: “De jongen is gek van filmen, maar begon zijn carrière met een misstap. Hij wil dat nu rechtzetten. Hoe moet dat als niemand hem een tweede kans geeft?”

Hele reactie lezen?

Dat kan hier op Facebook