De Koerden vieren feest na het referendum, wij spraken er twee over de oorlogsdreiging

Nadat een overweldigende meerderheid van de Iraakse Koerden voor een onafhankelijk Koerdistan stemden, klinkt dreigende taal vanuit de buurlanden. Iran, Irak en Turkije zien een onafhankelijke Koerdische staat niet zitten en dreigen met militair ingrijpen en economische sancties.

Volgens Naser Ilxani, een Nederlands-Koerdische Peshmerga-strijder, wordt er veel gedreigd vanuit de buurlanden maar is er eigenlijk ‘niks aan de hand’. “Het dagelijks leven gaat gewoon verder zoals voorheen”, vertelt Hawar Berwary, een Nederlandse Koerd woonachtig in Erbil, de hoofdstad van Koerdistan.

Koerdistan is geen autonoom land maar ligt (voornamelijk) in Irak, Iran en Turkije. In Irak hebben de Koerden al sinds 2002 een federale staat, maar die valt dus nog wel onder de Iraakse regering. Met het referendum van deze week is weer een stap gezet in een al heel oude wens: een onafhankelijke Koerdische staat.

In het onafhankelijkheidsreferendum was een overweldigende 93 procent van de stemmers voor onafhankelijkheid. Meer dan 3,3 miljoen mensen (72 procent van de kiesgerechtigden) hebben hun stem uitgebracht maandag, meldt Reuters. Volgens de Koerdische president Massoud Barzani is de uitkomst niet bindend maar zorgt het wel voor een sterker mandaat in onderhandelingen voor een onafhankelijk Koerdistan.

Irak, Iran en Turkije vinden onafhankelijkheid alleen niet zo’n geweldig plan

Irak, Iran en Turkije vinden onafhankelijkheid alleen niet zo’n geweldig plan. Irak wil het olierijke Koerdistan niet kwijt, en Turkije en Iran willen niet dat een onafhankelijk Iraaks Koerdistan aanspoort tot sterkere Koerdische geluiden binnen de eigen grenzen.

De Verenigde Staten waarschuwden van te voren al dat een referendum ‘destabiliserend’ zou zijn voor de regio en ‘provocerend’ is naar Bagdad. Zeker als alle betrokken partijen gezamenlijk tegen IS vechten. Daarom werd vanuit het Westen opgeroepen om het referendum uit te stellen. Toch ging het referendum door.

Het Iraakse parlement eist militair ingrijpen

De Iraakse regering voert nu de druk op om de uitslag van het referendum ongedaan te maken, het parlement eist militair ingrijpen en de Iraakse regering geeft de Koerden tot vrijdag om de controle over de vliegvelden over te geven, anders wordt een vliegverbod ingesteld.

Een Iraakse militaire delegatie krijgt coördinatie van de Iraniërs; ondertussen doen Iran en Turkije gezamenlijke oefeningen aan de grens met Iraaks-Koerdistan. Ook wordt continu gedreigd met verlammende economische sancties, schrijft Washington Post.

De spanningen leiden tot zorgen in de internationale gemeenschap en de media. Zo kopt de Volkskrant vandaag op de voorpagina: ‘Burgeroorlog dreigt in Irak na Koerdisch ‘ja’’.

Niemand maakt zich echt zorgen, eerlijk gezegd

“Mwah, niks aan de hand”, zegt Naser Ilxani (27) tegen BIG. Hij is een Nederlandse Koerd die zich bij de Peshmerga, de Koerdische militairen, heeft aangesloten. Hij zit momenteel dus ook in Koerdistan. Tot een gewelddadig conflict zal het niet oplopen, denkt Naser. “Er wordt veel gedreigd maar zover zal het niet komen. Mensen vergeten dat het Iraakse leger door ISIS gesloopt is, de Peshmerga kan een aanval met gemak aan.”

De sfeer in Koerdistan is ontspannen, zegt hij. “Niemand maakt zich echt zorgen, eerlijk gezegd.” Economische sancties vindt hij ook onwaarschijnlijk, want dat zal de betreffende landen net zo goed raken.

Ook bij Hawar Berwary in Erbil, de hoofdstad van Koerdistan, is de sfeer ‘wel relaxed’. “Eigenlijk is er niet zo veel aan de hand hier. De Iraakse premier toont wel spierballentaal, maar het is allemaal inhoudsloos. Ik denk dat dit allemaal een show is om geen gezichtsverlies te lijden, anders hadden zowel Iran als Turkije hun grenzen allang dichtgegooid.”