Dat neppe bontje dat je hebt zou heel goed echt bont kunnen zijn

Het zou goed kunnen dat je weleens een jas hebt gekocht waarvan je dacht dat er nepbont op zat. Het verschil is moeilijk te zien, maar het was geen hele dure jas en er stond niets op het etiket. Geen bont dus, zou je logischerwijs denken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet per se zo te zijn.

Ondanks wat er op het etiket staat, zou er heel goed toch gewoon bont op kunnen zitten. Uit een onderzoek van de Free Fur Alliance, een internationaal samenwerkingsverband van meer dan veertig dierenrechtenorganisaties, blijkt dat in tien Europese landen 68% van de kleding niet de goede labeling bevat.

Volgens artikel 12 van de Europese textielregelgeving moet kleding met bont een etiket hebben dat ‘bevat niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’ zegt. 667 kledingstukken werden gecontroleerd, daaarvan voldeden 453 niet aan de regel. Vooral bij goedkopere kleding van onder de vijftig euro werd er geen rekening gehouden met de regelgeving.

Zorgwekkend, vindt Fur Free Alliance, omdat de meeste consumenten juist denken dat een lage prijs betekent dat er geen bont in de kleding zit. En volgens een onderzoek van Motivaction vindt 84% van de Nederlanders het ‘onacceptabel’ dat dieren worden gedood voor bont.

Naast dat er te weinig wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de overheid, ziet Fur Free Alliance nog meer mankementen bij de regelgeving. Of er bont in je kleding zit is namelijk ook niet duidelijk wanneer wel aan de regels wordt voldaan: een etiket met groot ‘100% acryl’ en onderin het zinnetje ‘bevat niet uit textiele bestaande delen van dierlijke oorsprong’, is niet duidelijk voor de consument.

Bovendien, als er een stukje leer op een kledingstuk zit, of een knoop van bot, dan moet het etiket ook dat zinnetje bevatten. Dat maakt het moeilijker om echt bont te herkennen. Verder geldt de regel alleen voor textiele kleding, wat betekent dat wanneer de kleding voor minder dan 80% uit textiel bestaat (dus meer dan 20% bont), artikel 12 niet meer van toepassing is. “Pervers genoeg, hoe meer dierlijk bont er gebruikt wordt in een kledingstuk, hoe kleiner de wettelijke verplichting om het te labelen”, aldus Free Fur Alliance. Ook voor schoenen en accessoires telt de regel niet. En voor de online verkoop is er ook geen regelgeving.

Al deze redenen voert Fur Free Alliance aan in een pleidooi om de Europese Commissie om nieuwe regelgeving te vragen. Volgens de organisatie moet het op het etiket duidelijk zijn 1) welk dier gebruikt is, met de wetenschappelijke en de gewone naam, 2) wat het land van oorsprong is en 3) hoe het dier gefokt en gedood is.

Wat vind jij van dit verhaal? Heb je een toevoeging of een ander perspectief? Laat het weten in de comments of stuur een mailtje naar luimes@big.nl. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou natuurlijk) meenemen in het artikel.