Extreemrechts en nazistisch gedachtegoed is nu onderdeel van het mainstream debat

“Volgens rechts Nederland wordt onze identiteit en cultuur bedreigd door het cultuurmarxisme”, zo opende Paul Witteman zondagmiddag het compleet gestoorde en jammerlijk gefaalde debat bij Buitenhof.

Menig rechts persoon krabte waarschijnlijk op zijn hoofd na de aankondiging van Witteman, ten eerste zullen velen nog nooit van ‘cultuurmarxisme’ gehoord hebben, ten tweede zullen ook heel veel rechtse mensen totaal niet achter het complotdenken staan dat met het begrip gepaard gaat.

Teken dat dit soort bizarre complottheorieën langzaamaan tot het mainstream debat doordringen

Voor anderen was dit debat – vooraf al – een teken dat dit soort bizarre complottheorieën langzaamaan tot het mainstream debat doordringen. Naast de wat onschuldigere gekrechtse buzzwords als ‘partijkartel’, doen ook wat duisterdere woorden en gedachten hun intrede: ‘omvolking’ is een woord dat steeds meer gehoord wordt, een woord dat de beginselen kent bij de nazi’s; eerder dit weekend sprak Theo Hiddema nog over ‘rassenvermenging’ die de integratie ten goede zou komen (Witteman vraagt burgemeester Aboutaleb daarover: is dat een goed idee?); en nu dan: het ‘cultuurmarxisme’.

Aan tafel van Buitenhof zaten Sid Lukkassen, schrijver van het boek Avondland en Identiteit, en Groene Amsterdammer-redacteur Casper Thomas.

Het toepassen van het economische, marxistische gelijkheidsideaal op de cultuur

Even de definitie van ‘cultuurmarxisme’: “Het toepassen van het economische, marxistische gelijkheidsideaal op de cultuur”, aldus Lukkassen. Hij bedoelt hiermee dat de ultieme gelijkheid die het marxisme propageert niet meer op sociaaleconomische wijze gaat, maar op sociaalculturele wijze.

En dat is volgens Lukassen de motor achter al het kwaad in onze Westerse samenleving, van feminisme tot gendergelijkheid tot vermeend racisme. Of zoals Witteman het samenvat: “Feminisme heeft het traditionele gezin naar de klote geholpen en dat is cultuurmarxisme”.

Lukkassen (30) is naast frequent noemer van allerlei mooie namen en buzzwords – waarmee hij mooi in het alt-right straatje van Thierry Baudet en consorten past, lekker bedienend van Latijnse frasen en prachtige zelfbedachte, maar nietszeggende woorden als ‘oikofobie’ en ‘occidentofobie’ – ook nog raadslid van de VVD in Duiven en huisgenoot van zijn ouders, zo valt te lezen in een recent interview met De Volkskrant. Het zou me niet verbazen als hij zijn carrière binnenkort voortzet bij Forum voor Democratie, nadat hij de VVD is uitgeflikkerd.

Het levert leuke televisie op, goed voor de kijkcijfers

Groene Amsterdammer-redacteur Casper Thomas staat helder tegenover Lukkassen, legt uit in welke context deze onzin gezien moet worden, vraagt zich nog even af of het wel nuttig is om deze discussie over een complottheorie überhaupt te voeren, waarop Witteman en hijzelf zeggen dat het begrip geduid moet worden. En het levert leuke televisie op, natuurlijk goed voor de kijkcijfers.

Thomas zegt terecht dat het begrip een geschiedenis heeft, dat het er niet plotseling is. De term werd – in de vorm van ‘cultuurbolsjewisme’ – in de jaren dertig gebezigd door de fascisten, is in de jaren ’90 opegerakeld door Amerikaanse paleoconservatieven, en werd door terrorist Anders Breivik gebruikt in zijn manifesten. In Buitenhof wordt erover gesproken, ik ben er nu over aan het schrijven en jij bent er nu over aan het lezen.

Terwijl Paul Witteman en Ahmed Aboutaleb gniffelend zitten te kijken naar het mislukte debat en die gekke Lukkassen, kan ik niets anders concluderen dan dat extreemrechts een plek in het debat heeft opgeëist.