Cold case Anne Frank wordt mogelijk opgelost door big data onderzoek

Big data onderzoeken leveren steeds vaker goede resultaten op. Dat moet ook wel, in een samenleving waar zo veel informatie digitaal beschikbaar is. Maar ook voor informatie die oorspronkelijk niet digitaal is, blijkt big data onderzoek goed te werken. Een team van cold case onderzoekers komt er door big data onderzoek mogelijk achter wie de familie van Anne Frank heeft verraden.

Thijs Bayens is filmmaker en initiatiefnemer van het onderzoek naar degene die familie Frank in de Tweede Wereldoorlog verraadde. Een filmmaker die zo’n onderzoek opstart, daar kan niets anders dan een film of documentaire uitkomen. Dat klopt ook, want “het hele project wordt ook gefilmd en vertoond”, aldus de NOS. Ongeveer acht maanden geleden ontstond het idee en op 4 augustus 2019 moet het onderzoek afgerond zijn. Het is dan 75 jaar geleden dat de familie Frank werd gearresteerd.

Bergen informatie
De keuze voor big data onderzoek lag voor de hand. Er is zo veel data over de Tweede Wereldoorlog, dat het haast onmogelijk is daar persoonlijk mee aan de slag te gaan. Dus is er een software ontwikkeld die al die data opzuigt en er verbanden in kan aanbrengen. Bayens: “We zijn nu zes maanden bezig en hebben software ontwikkeld waar we alle data uit archieven kunnen inladen. Daarmee kunnen we snel verbanden leggen en bijvoorbeeld nieuwe links zoeken tussen personen.”

Hee,

Nog nooit van Big Data gehoord?

Of wil je er meer over weten?

Lees hier meer over wat big data (onderzoek) inhoudt.

De onderzoekers werken samen met de Anne Frankstichting en het Holocaust Museum in New York. Het vooronderzoek, waar ze nu nog mee bezig zijn, verloopt heel voorspoedig. Bayens heeft zelfs kleine hoop dat de zaak kan worden opgelost, schrijft de NOS. Of dat gaat lukken, zal blijken op 4 augustus 2019.

Cold cases oplossen is altijd al op veel verschillende manieren geprobeerd. Zo werden er eerder dit jaar in vijf verschillende Nederlandse gevangennissen cold case kalenders uitgedeeld aan gevangenen. Sinds het uitdelen van die kalenders is het aantal tips over cold cases verdubbeld.

Wat vind jij van dit verhaal? Heb je een toevoeging of een ander perspectief? Laat het weten in de comments. Inhoudelijk sterke reacties kunnen we (na toestemming van jou) meenemen in het artikel.