IS claimt aanslag op Franse agenten

Een aanslag donderdagavond op politieagenten op de Champs-Élysées in Parijs heeft Frankrijk opnieuw geschokt. Iemand nam een stilstaande politieauto onder vuur. Een agent werd daarbij gedood, twee andere politieagenten raakten zwaargewond. Islamitische Staat (IS) heeft de terreurdaad in Parijs opgeëist.

Donald Trump vindt het vreselijk wat er is gebeurd.

Lees hier zijn reactie en die van andere wereldleiders

De schutter werd doodgeschoten door de politie. Volgens Amaq, het persbureau dat gelieerd is aan IS, is zijn naam Abu Yousif al-Baljiki, oftewel Abu Yousif de Belg. Dat is een strijdersnaam, in het Arabisch kunya. Wat zijn echte naam is, wil de politie nog niet zeggen in verband met het lopende onderzoek. Het huis van de dader in Oost-Parijs is doorzocht. Er is mogelijk een tweede verdachte, maar die is nog spoorloos. (ANP)

Franse presidentskandidaten leggen hun campagne stil

Franse presidentskandidaten hebben voor vrijdag hun campagne afgelast. François Fillon zou naar een bijeenkomst in de Franse Alpen gaan. Ook Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National schort haar campagneactiviteiten op.

De socialist Benoît Hamon heeft een bijeenkomst voor vrijdagochtend geschrapt. Het is nog niet bekend wat Emmanuel Macron, die leidt in de peilingen, gaat doen. Jean-Luc Mélenchon is de enige die er niets voor voelt om de campagne stil te leggen.

Ook Trump en andere wereldleiders reageerden.

Lees hier wat ze hebben gezegd

De Franse president François Hollande liet weten dat het veiligheidskabinet vrijdag bijeenkomt. (ANP)

Donald Trump over Parijs: ‘Vreselijk’

Internationaal is geschokt gereageerd op de aanslag op politieagenten op de Champs-Élysées donderdagavond.

De Amerikaanse president Donald Trump zei “dat het vreselijk is wat er tegenwoordig in de wereld aan de hand is. We moeten sterk en alert blijven.”

Een terrorist van IS pleegde gisteravond dus een aanslag in Parijs.

Lees hier het hele verhaal

Een woordvoerder van de Britse regering deelde mee dat het Verenigd Koninkrijk de terreuraanval in Parijs veroordeelt. “De premier heeft haar condoleances aangeboden aan president Hollande.”

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn liet weten dat “we treuren om de slachtoffers en vastberaden aan de zijde van Frankrijk staan.” (ANP)